Progressive web apps

Progressive web apps

WhatsApp, Shazam, Facebook Messenger: iedereen kent de populaire, zogenaamde native apps wel. Maar heb je ooit al eens gehoord van de zogenaamde Progressive Web Apps (PWA)? Hier bespreken we wat deze innovatieve technologie precies inhoudt, wat jij ermee kunt doen en welke voordelen je door het gebruik ervan zult ervaren. Want ook jij wilt op de hoogte blijven van alle technologische updates, toch?

PWA?

Door innovaties op vlak van de ontwikkeling van applicaties, ontstonden er in 2015 nieuwe mogelijkheden. Ook de zogenaamde progressive web app behoort tot de nieuwste technologie. Deze apps zijn via elke browser toegankelijk, waardoor je deze enerzijds kan gebruiken als app en anderzijds als website via elk besturingssysteem.

De ontwikkelaars gebruiken hiervoor speciale webtechnologie, waardoor de websites die ze bouwen zich gedragen als een applicatie. Je website wordt namelijk weergegeven in een soort van app-omgeving met alle bijhorende app-functionaliteiten. Deze zogenaamde web apps zijn bijgevolg ook niet verbonden aan een specifieke app store.

Voordelen voor gebruikers

In tegenstelling tot een klassieke web app, kun je de PWA zowel online als offline gebruiken. Op het startscherm van je website voeg je een bookmark toe met de link van de PWA. Klik je hierop, dan open je eenvoudig de website, zelfs zonder internetverbinding.

Hoewel het een website is, krijg je de indruk dat je van een app gebruik maakt. Dit komt onder andere door het responsive design, waardoor het display van de PWA volledig aan je scherm wordt aangepast. Door deze responsiviteit werken de PWA’s op elk device en op elke schermgrootte. Zo kun je een PWA niet alleen op de smartphone, maar ook via je laptop en tablet bezoeken.

Het continu downloaden van updates; dat ben je waarschijnlijk wel gewend van je huidige applicaties. Maar wanneer je – terwijl je verbonden bent met het internet – een PWA opent, beschik je direct over de meest up-to-date versie!

Door onder andere die continue updates van je apps, zit het geheugen van je smartphone dikwijls snel vol. Ook op dit vlak biedt de PWA voordelen ten opzichte van de native apps, omdat het haast geen opslagruimte op je smartphone in beslag neemt! Je hoeft de PWA namelijk niet te downloaden, om ervan gebruik te maken op je toestel. Bezoek je voor de tweede keer in twee weken tijd een PWA, dan zul je een melding krijgen met de tekst ‘Add to Homescreen’. Zo voeg je de PWA met een snelkoppeling toe aan de startpagina van je toestel en kun je snel gebruik maken van de app!

In tegenstelling tot de klassieke web apps, passen de beschikbare functies van een PWA zich telkens aan de smartphone aan. Indien jouw toestel niet met alle functies van de PWA compatibel is, kun je toch gebruik maken van de app. Stel je voor dat jouw toestel geen camera heeft, maar dat je via de PWA de door jou gemaakte foto’s kunt uploaden op een online platform. De PWA controleert bij opening of er al dan niet een camera beschikbaar is. Is dit niet het geval, dan kun je de app toch gebruiken! Zo kan je bijvoorbeeld elders genomen foto’s uploaden via de uploadfunctie.

Voordelen voor retailers

Indien je geïnteresseerd bent in online marketing, biedt de PWA ook enkele voordelen.

Terwijl een native app niet identificeerbaar is voor zoekmachines, is de PWA dit wel. Hij kan immers volledig gecrawld worden, waardoor SEO-inzet een meerwaarde kan bieden.

Ten slotte biedt PWA voordelen door zijn mogelijkheid tot het geven van meldingen. Via een website kun je geen notificaties verzenden naar een toestel. Bij PWA’s is dit wel mogelijk en kun je gebruikers via pushberichten informeren over bijvoorbeeld nieuwe producten of een bepaalde promotie!

Conclusie

De PWA staat nog in zijn kinderschoenen, maar zal de komende jaren een prominente plaats innemen in het smartphonelandschap. Vraagt iemand je wat een PWA eigenlijk is, kun je het ‘t best beschrijven als een geavanceerde website die zich gedraagt als een app. Hierdoor biedt deze webapplicatie allerlei voordelen. Zo zijn ze vindbaar in zoekmachines, zijn ze altijd up-to-date, nemen ze weinig tot geen opslagruimte in beslag en zijn ze responsief. Ook kun je pushberichten versturen en zijn ze on- en offline te vinden.

Wees er maar zeker van, je zal de progressieve webapplicatie nog vaak tegenkomen!