Een maatwerk webapplicatie hoeft echt niet duur te zijn.

Wat is een webapplicatie?

Voorbeelden van webapplicaties zijn Google Docs, Dropbox, maar ook DigID en de NS planner.

Een webapplicatie is niet persé een app uit de appstore van Android of Apple.
Vaak is een webbrowser voldoende om de webapplicatie te kunnen gebruiken.

Applicatie

Bedrijven maken op dit moment een transitie door waarbij de traditionele softwarepakketten worden vervangen door webapplicaties.

Traditionele software pakketen worden geïnstalleerd op een computer en alle data is dan alleen op die computer beschikbaar. Je bent dus locatiegebonden en bovendien kun je de data niet uitwisselen met andere software programma’s.

Met webapplicaties kun je data veilig uitwisselen en hoeft er niets op de computer geinstalleerd te worden.Maatwerk applicaties zijn afgestemd op de onderneming en vervullen een specifieke behoefte, bijvoorbeeld voor klantbeheer, offertes, handboeken of e-learning.

Ze kunnen complexe MS Excel of MS Access bestanden vervangen en uitbreiden met bijvoorbeeld rechten- en versiebeheer.

Waarom maatwerk webapplicaties?

In je onderneming werk je het liefst met een applicatie die zo goed mogelijk is afgestemd op de dagelijkse werkzaamheden. Grote softwarepakketten zijn duur in aanschaf (selectie, implementatie en licenties) en in de praktijk wordt er maar een klein deel van de functionaliteit gebruikt. Wil je een nieuwe functie, dan moet je daar óf veel extra voor betalen, óf je moet wachten totdat er een software update wordt uitgebracht.

Daarentegen: een maatwerk webapplicatie wordt ontwikkeld op basis van de behoefte van je onderneming en kun je uitbouwen op het moment dat het jou uitkomt.

Maatwerk webapplicaties zijn de toekomst

Om een aantal redenen worden maatwerk applicaties steeds populairder:

 • De ontwikkelkosten zakken gestaag.
 • De platformen waarop de applicaties gebouwd worden, worden elk jaar beter.
 • Het wordt steeds meer noodzaak om data snel te kunnen delen.
 • Werknemers willen ook vanuit huis kunnen werken.
 • Als ondernemer wil niet afhankelijk zijn van de roadmap van je software leverancier.

Waarom zijn webapplicaties nog zo duur?

Meer dan 25.000 euro voor een maatwerk applicatie betalen?

De kosten voor de webapplicaties liggen hoog omdat er veel werk in zit. Echter is het de laatste jaren steeds makkelijker geworden omdat er steeds minder geprogrammeerd wordt en steeds meer geconfigureerd.

Andere redenen waarom webapplicatie projecten duur zijn:

 • De IT leverancier is niet goed in staat om technische dingen simpel uit te leggen.
 • De IT leverancier begint te vroeg aan de ontwikkel fase.
 • De opdrachtgever heeft het project onvolledig voorbereid.
 • De opdrachtgever heeft zijn eisen en wensen te breed en algemeen opgesteld.
 • De opdrachtgever stelt veel voorwaarden op om ‘in control’ te blijven.
 • De opdrachtgever heeft onvoldoende IT kennis om goede keuzes te maken.

Drie manieren om de webapplicatie kosten omlaag te brengen.

1.Start klein

Hoe meer functionaliteiten er in de eerste versie ontwikkeld moeten worden, hoe lastiger het voor de opdrachtnemer is om een offerte te maken zonder hoge veiligheidsmarges te hanteren.

Begin met een webapplicatie die het meest urgente probleem oplost. Neem de andere nice-to-haves of groeipotenties op in een roadmap.

Maak een bouwplan voor de eerste versie en spreek met elkaar af dat er pas nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd als de eerste versie in gebruik is genomen.

2. Logische projectfases

Begin pas met de development fase als de eerste versie van de app is uitgedacht en is vormgegeven. Veel te vaak wordt er op basis van requirements en of schematische stappen direct ontwikkeld.

Een webapplicatie ontwikkelen bestaat uit 4 fases: de gebruikersfeedback, het bouwplan, de userinterface en de development.

3. Outsource development

Met een goed bouwplan kunnen developers uit het buitenland goed aangestuurd worden.

Het uurtarief van een developer uit India* is tot een factor 20 goedkoper dan dat van een Nederlandse developer (Indiër: 6 tot 20 euro – Nederlander: 60 tot 120 euro).

* India is hier als voorbeeld genomen; voor landen als Pakistan, Bangladesh, Indonesië, Venezuela en China zijn de uurtarieven ongeveer gelijk.

Ondanks dat zal een uiteindelijke kostenbesparing met een factor 20 in de praktijk niet gehaald worden, o.a. door cultuurverschillen, tijdverschillen en communicatie. Toch levert outsourcing alsnog een aanzienlijke besparing op. Een prijs die past bij de businesscase.

Ook al lijkt een webapplicatie een dure aangelegenheid (normaliter liggen de prijzen tussen de 15.000 en 50.000 euro), het kan toch een stuk voordeliger dan je zou denken.

Met de goede aanpak kan een webapplicatie tot 5 keer voordeliger worden ontwikkeld, omdat:

 • De tijd die nodig is om design te maken met een factor 2 omlaag kan.
 • De tijd die nodig is voor development met een factor 4 omlaag kan.
 • De tijd voor projectmanagement met een factor 2 omlaag kan, omdat de doorlooptijd van het project korter is.

[av_section min_height=” min_height_px=’500px’ padding=’small’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ custom_arrow_bg=” id=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=’#4f5d87′ background_gradient_color1=’#ff9100′ background_gradient_color2=’#ff6d00′ background_gradient_direction=’diagonal_tb’ src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-jqgsfyjk’ custom_class=’twc-header’]

[av_one_fifth first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-d5pjt’]

[av_font_icon icon=’ue874′ font=’entypo-fontello’ style=” caption=” link=’page,5922′ linktarget=” size=’60px’ position=’left’ animation=” color=’#ffffff’ av_uid=’av-jqqj3xo7′ custom_class=” admin_preview_bg=’rgb(34, 34, 34)’]
Blog overzicht
[/av_font_icon]

[/av_one_fifth][av_four_fifth min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-8pwgp’]

[av_heading heading=’Maatwerk web applicatie voor 1/3 van de prijs?’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=’14px,,,’ padding=’16’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#ffffff’ av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jt4vql8b’ custom_class=’fw-700′ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[/av_four_fifth][/av_section][av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=”]
Met een bouwplan en outsourcing van development kan het!

Waarom is het ontwikkelen van maatwerk web applicaties nog steeds zo duur?

Zowel de schuld van de opdrachtgever als van de IT leverancier

Doordat de IT leverancier vaak niet in staat is projectvragen te formuleren zodat de opdrachtgever ze begrijpt en dus goede keuzes kan maken, worden besluiten uitgesteld of vertraagd.
IT leveranciers beginnen vaak te vroeg met het ontwikkelen van de web applicatie, dit laat weinig ruimte over om changes door te voeren zonder dat deze impact hebben op kosten en doorlooptijd.

IT leveranciers geven de opdrachtgever de schuld

Een onvolledige voorbereiding, te vage en breed geformuleerde requirements, het niet tijdig aanleveren van de content en het ontbreken van leiderschap bij de opdrachtgever zorgt voor vertraging en meer project management en ongewenste stops in de ontwikkeling.

Gebrek aan vertrouwen

Doordat de opdrachtgever al begint met argwaan, IT projecten lopen immers uit, probeert de opdrachtgever ‘controle’ te behouden op het project door onnodig veel overleggen in te plannen, alles te willen documenteren en veel en uitgebreide testprocedures in te richten.
Samengevat waarom web applicaties duur zijn:

Is een kostenbesparing te behalen in de projectaanpak keuze?

Afhankelijk van waar je organisatie staat én de volwassenheid van de web applicatie, kunnen bovenstaande vragen met ja of nee beantwoord worden.

Een IT leveranciers vooraf selecteren op basis van hun projectaanpak is daarom geen verstandige keuze.

Outsourcing: ontwikkelaars in India zijn een factor 20 goedkoper

Het uurtarief van een developer uit India* is tot 20 goedkoper dan dat van een Nederlandse developer. ( Indier: 6-20 euro – Nederlander: 60 tot 120 euro).
* India hier als voorbeeld genomen, voor Pakistan, Indonesië, Venezuela en China zijn de uurtarieven ongeveer gelijk.
Is het dus voordeliger om de ontwikkeling van de web applicatie te outsourcen?
Als alle randfactoren hetzelfde zijn, dan zouden de developmentkosten met een factor 20 teruggebracht kunnen worden.
In de praktijk wordt de factor 20 nooit gehaald:

Met een goede voorbereiding:het bouwplan, lukt het om de ontwikkelkosten laag te houden. De combinatie van goed uitgewerkte userflows, visueel uitgewerkte screens, stroomdiagrammen, een databasemodel en userstories zijn een voorwaarde voordat er gestart kan worden met outsourcing.
Samengevat – waarom een factor 20 niet wordt gehaald:

Het bouwplan

Een architect maakt eerst bouwtekeningen voordat een huis gebouwd wordt.

Met de bouwtekeningen kunnen de bouwers zonder veel moeite het huis bouwen.
Voor web applicatie ontwikkeling is ook een bouwplan nodig. Een bouwplan gaat verder dan een programma van eisen of wensen of een set van user stories.
In een bouwplan wordt de ‘wat’ omgezet naar een ‘hoe’. Ook wordt de scope van de eerste versie van de web applicatie ‘vastgezet’.
Een bouwplan bestaat uit de volgende onderdelen:

1 Een stroomdiagram

In een stroomdiagram wordt vastgelegd hoe de gebruikers de web applicatie doorlopen.

2 De schermen

Elke stap in het stroomdiagram wordt op conceptniveau uitgewerkt naar een visuele weergave; een scherm of view. De schermen kunnen worden getoetst met de eindgebruikers. De eindgebruikers hebben geen technische kennis nodig om deze schermen te begrijpen.

3 De userstories

De wensen/eisen van de eindgebruikers worden geschreven als user stories.
Een typische user story is als volgt opgebouwd:

Als … wil ik … zodat ik ..

Bijvoorbeeld:

Als monteur wil ik mijn web applicatie ook offline kunnen gebruiken, zodat ik in een weiland of ondergrondse garage het machineprobleem kan verhelpen.
Als deze userstory vertaald was naar een requirement dan was deze (waarschijnlijk en per ongeluk) als volgt geformuleerd:

De app moet offline beschikbaar zijn.
De requirement is ongewild al vertaald naar een oplossing, de user story geeft meer vrijheid om ook andere oplossingen te bedenken en de juiste mensen te

4 De roadmap en backlog

Met de opdrachtgever bepaal je op welk termijn de web applicatie live moet gaan.

Hoe meer functionaliteiten, hoe langer de doorlooptijd, hoe langer het dus duurt voordat de eindgebruikers feedback kunnen geven. Hoe langer de eindgebruikers moeten wachten, hoe hoger hun verwachting wordt. Hoe eerder de web applicatie af is, hoe sneller je de feedback van de eindgebruikers kunt verzamelen. Hoe meer feedback, hoe meer je de web applicatie kunt ontwikkelen naar de wensen van de eindgebruiker.
De eerste versie van de web applicatie is dus een afweging tussen functionaleit en doorlooptijd. In het bouwplan is de minimale versie van de web applicatie uitgewerkt, al het andere wordt vastgelegd in een roadmap en/of userstory lijst (de backlog).
Samengevat:

Web applicaties tot 6x goedkoper

Een web applicatie kan tot 6x goedkoper worden ontwikkeld doordat:

Ben je benieuwd of ook jouw web applicatie project met minder budget gerealiseerd kan worden?

Heb je een offerte ontvangen van een IT leverancier en bedraagt deze meer dan 20.000 euro?
Ik help je graag en vrijblijvend met een second opinion.
Hebben we het gevoel dat de offerte te hoog is en de inhoud niet volledig, dan help ik je bij het maken van een bouwplan.

Met dit bouwplan vragen we een aantal offertes op en selecteren we de IT leverancier met het beste voorstel.
Een bouwplan verdient zich terug en zorgt dat je IT project binnen tijd en budget blijft.
[/av_textblock]